SZC logo

Heves Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203035/015 | 3024 Lőrinci, Kastélykerti út 1.

Intézmény logo

Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Március 15. Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Szakács

Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Bemeneti feltétel: alapfokú iskolai végzettség

Képzési idő: 7 hónap (2025. október-2026. április)

Képzés munkarendje: délutáni-esti oktatás

Képzés indulása: megfelelő létszám esetén 2025. október

Finanszírozási forma: államilag támogatott, ingyenes az első szakmajegyzékes szakmát tanuló számára (a korábban szerzett OKJ szakma nem számít másodszakmának)

Oktatás: az elméleti képzés az intézményben

Előzetes tanulmányok beszámítása: a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján (felmentési kérelem beadása szükséges)

Felvétel feltétele: foglalkozás-egészségügyi alkalmasság, pályaalkalmasság

Beiratkozás: jelentkezés beadása után, előzetes értesítés alapján személyesen az intézményben

A képzés sikeres szakmai vizsga esetén technikusi oklevél megszerzésével zárul.

Szeretettel várjuk képzésünkön!

A képzésekről érdeklődni lehet az alábbi elérhetőségeken: 
Husanyicáné Érsek Enikő szakmai igazgatóhelyettes
+3670-331-1766
husanyicane.eniko@m15lorinci.hu
admin@m15lorinci.hu


Partnereink

SZC logo

Heves Vármegyei Szakképzési Centrum


Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Március 15. Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

3024 Lőrinci, Kastélykerti út 1.

Telefon: +36-20-858-3643

E-mail: admin@m15lorinci.hu

OM azonosító: 203035/015

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2022/001462


2025Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Március 15. Technikum Szakképző Iskola és Kollégium