Szakács
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
- képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Bemeneti feltétel: alapfokú iskolai végzettség
Képzési idő: 7 hónap (2025. október-2026. április)
Képzés munkarendje: délutáni-esti oktatás
Képzés indulása: megfelelő létszám esetén 2025. október
Finanszírozási forma: államilag támogatott, ingyenes az első szakmajegyzékes szakmát tanuló számára (a korábban szerzett OKJ szakma nem számít másodszakmának)
Oktatás: az elméleti képzés az intézményben
Előzetes tanulmányok beszámítása: a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján (felmentési kérelem beadása szükséges)
Felvétel feltétele: foglalkozás-egészségügyi alkalmasság, pályaalkalmasság
Beiratkozás: jelentkezés beadása után, előzetes értesítés alapján személyesen az intézményben
A képzés sikeres szakmai vizsga esetén technikusi oklevél megszerzésével zárul.
Szeretettel várjuk képzésünkön!
A képzésekről érdeklődni lehet az alábbi elérhetőségeken:
Husanyicáné Érsek Enikő szakmai igazgatóhelyettes
+3670-331-1766
husanyicane.eniko@m15lorinci.hu
admin@m15lorinci.hu