Cukrász
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
- kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
- árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
- szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
- betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
- csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
- őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
- nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
- fagylaltokat főz és fagyaszt;
- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
- folyamatosan képezi magát;
- idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Bemeneti feltétel: alapfokú iskolai végzettség
Képzési idő: 7 hónap (2025. október-2026. április)
Képzés munkarendje: délutáni-esti oktatás
Képzés indulása: megfelelő létszám esetén 2025. október
Finanszírozási forma: államilag támogatott, ingyenes az első szakmajegyzékes szakmát tanuló számára (a korábban szerzett OKJ szakma nem számít másodszakmának)
Oktatás: az elméleti képzés az intézményben
Előzetes tanulmányok beszámítása: a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján (felmentési kérelem beadása szükséges)
Felvétel feltétele: foglalkozás-egészségügyi alkalmasság, pályaalkalmasság
Beiratkozás: jelentkezés beadása után, előzetes értesítés alapján személyesen az intézményben
A képzés sikeres szakmai vizsga esetén technikusi oklevél megszerzésével zárul.
Szeretettel várjuk képzésünkön!
A képzésekről érdeklődni lehet az alábbi elérhetőségeken:
Husanyicáné Érsek Enikő szakmai igazgatóhelyettes
+3670-331-1766
husanyicane.eniko@m15lorinci.hu
admin@m15lorinci.hu