+36-37/388-455 admin@m15lorinci.hu
Szakmák éjszakája


Az idei Szakmák Éjszakája időpontja:

  1. április 12. péntek 

Kísérő program 13.30 – 15.30 óráig

Esti program 18.00 – 22.00 óráig

Mindenkit várunk szeretettel!

Kísérő program:

1.Hófehérke és hét bányásztörpe előadás

Időpont: 13.30, helye: Tornaterem

Az eredeti mese feldolgozása diákok és tanáraik szövegezésével. A történet folyamán, a szereplők közreműködésével, a közönség megismeri az iskolában tanulható szakmákat.

2.A mozgás fél egészség, a tánc egész. Zumbázz velünk!

Időpont: 14.00 helye: tornaterem

A sport és rendvédelmi ágazatban tanuló diákok állítanak össze egy könnyű, játékos zumba koreográfiát, amit a helyszínen a megtanítanak a résztvevőkkel. A könnyed és ismert ritmusra tornáztatják meg a gyerekeket a tanulók, akik élvezik a sportjukat.

3.?A tavasz kiszabadítja a virágokat, hogy színesre fessék a nevető földet.? R.Heber

Időpontja: 14.30 Helye: Kézilabda pálya

A festő tanulók és szakoktatók segítségével aszfaltrajzverseny hirdetünk. Téma a tavaszi virágok, tavaszi hangulat, Húsvétvárás. A gyerekek a kézilabdapályán felrajzolt részeken, színes krétákkal valósíthatják meg képzeletük tavaszát.

Szakmák Éjszakája program:

18 órától, folyamatosan minden program

4.Régi idők osztályterme kiállítás, az idén 70 éves iskola emlékeiből

Kíváncsi vagy milyen füzetbe írtak régen, és mivel? Milyen padban ültek? Vajon kaptak bizonyítványt? Ezt mind megismerhetitek a kiállításunkból amit a pedagógia szakos diákok állítanak össze, tanáraik segítségével.

5.Henna az elengedhetetlen buli kellék. Naná, hogy nálunk is lesz festés!

Hennafestés, csillámfestés, matricástetkó és minden mint a fesztiválokon, bulikban, vásárokban. Pedagógia ágazati képzésben résztvevő lányaink és szüleik, tanáraik ügyeskezű mesterek, akik szebbnél szebb figurákat varázsolnak a karodra.

6.Régi idők játékai. Gyere készítsd el te is saját játékodat!

Pedagógia ágazati képzésben résztvevő diákok és tanárok segítségével a rendezvényre látogató gyermekek elkészíthetik saját játékukat, amit természetesen haza is vihetnek. Ezen a szakon fontos a kézügyesség, de mindenki másban jó. Próbáld ki, te miben vagy jó! Váltsuk le a mobilt!

7.Boldogulj angolul a szakmádban, tanulj játszva velünk

Rendvédelem: szaknyelvi szókereső; Pedagógia: angol gyermekdalok tanulása, Vendéglátás: éttermi szituáció kvíz; Sport: sportágak megnevezései idegen nyelven*; Bányaművelő: bányászati eszközök idegen nyelven*; Eladó: élelmiszerek csoportosítása idegen nyelven; Pincér: éttermi szituáció kvíz; Szakács: magyar ételek idegen nyelvű elnevezései*; Cukrász: magyar sütemények idegen nyelvű elnevezései*; Festő, mázoló: festéshez használt eszközök idegen nyelvű elnevezései* (*képek párosítása megnevezésekkel)

8.Különleges Kávézó, különleges környezetben, különleges kávémesterrel

A pincér tanulók, szakoktatójuk segítségével különleges kávéitalokat készítenek, kóstoltatnak. Eszpresszó, Kapucsínó, Eszpresszó Macchiato, Latte Macchiato, Americano, Mélange, Frappucino amit nem csak kóstolhatnak, de meg próbálhatják elkészíteni is a látogatók.

9.Régi idők sportja, avagy mi történt az iskolai sporttal 70 év alatt

Sportrelikviák kiállítása az iskola eltelt 70 évéből. Bár csak 1 éve van sport ágazati képzés a középiskolában, mégis számtalan érmet, oklevelet, kupát tudhat magáénak az iskola, amit most megmutatnak a látogatóknak is.

10.Régi idők sport- és népijátékai, sportolj együtt velünk

Tudjátok mi az a Csülközés, Kanászozás, Görcölés, Mancsozás, Métázás vagy Tekézés? Mi igen, és meg is mutatjuk nektek. Együtt játszhattok sport ágazati képzésben részt vevő diákjainkkal. Nagyon jól fogunk szórakozni!

11.Hetven év, hetven szín, avagy játsszunk együtt a színekkel

Gipszkarton táblákra előre megrajzolt, illetve szerkesztett feliratot (?70 éves az iskolánk?) a gyerekek ki színezik saját ötletükre hagyatkozva, a festő tanulók segítségével. A gipszkarton közepén lesz a szöveg, és , mintegy keretet adva virágminták, illetve díszítő motívumok lesznek kirajzolva. Végül egy tesztet kell a résztvevőknek kitölteni a kastély építészetével kapcsolatosan.

12.Régi idők kereskedelme, reklámok, eszközök, pénzek

Az eladó diákjaink egy kiállítás keretében bemutatják a régi pénzérméket, és papíralapú pénzeinket, de régi pénztárgépet is kiállítunk. Miután megtekintik a kiállítást egy játékos tesztet tölthetnek ki a látogatók.

13.Hova tovább ? középiskolai és felsőoktatási pályaválasztási tanácsadás

Több egyetemet is meghívunk rendezvényünkre, akik tájékoztatják majd az érdeklődőket a tovább tanulási lehetőségekről. Meghívjuk a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálatot, akik különböző tesztek segítségével derítik ki, vajon merre érdemes elindulni.

14.?7 perc és nyersz!? ? miből vannak a madártej ?madárkái??

A cukrász szakoktató és diákjai segítségével készíthetnek a látogatók madártejet ?expressz? sebességgel. Vajon ki készíti el leggyorsabban a madárkákat? Te tudod miből készül? Gyere tanulj, kóstolj, csináld és nyerj!

15.Lángoló gyümölcsös ? de nem kert -, hanem?.palacsinta

Készítettél már palacsintát? Így még biztosan nem! Megszokhattad már, nálunk minden különleges! Így a palacsintakészítés is. Természetesen ki próbálhatod ezt a csoda módszert és persze meg is eheted amit elkészítettél! Süss ide!

16.70 perces zöldséges csirke, 7 perc alatt gyorsan, finomat

Mit főzzek vacsorára, hangzik el az örök kérdés minden családban. A válasz mindegy, amitől mindenki falra mászik. Most egy gyorsan elkészíthető, ízletes fogás elkészítését tanítjuk meg a látogatóinknak, hogy legalább egy este ne kelljen gondolkozni a vacsin.

17.Vadászat a kastélykertben, célozz, lőj és találd el a céltáblát

Lövészetvezető és rendészeti képzésben résztvevő tanulók segítségével kipróbálhatjátok a légpuskás lövészetet. A céltáblák 10 méteres távolságban vannak. A legjobban lövő lányokat és fiúkat díjazzuk. Légy te a kastély legjobb lövésze!

18.A fiúk a bányában dolgoznak.. te csak a pincéig gyere!

Tóth István bányász szakoktató vezényletével, és bányásztanulók segítségével különböző technikát próbálhatnak ki az érdeklődők az est folyamán. Szabadkézi rajz, rajzolvasás, mértani figurák rajzolása, majd makett készítés hungarocellből, agyagból. Végül kézi szerszámok is bemutatásra kerülnek, pl. fafűrész, vasfűrész, csiszológépek stb.

19.Ne bánts mást, csak védd magad! Hogyan? Tőlünk megtanulod!

A rendészeti szakoktató mester és a tanulók segítségével elsajátíthatod a különböző önvédelmi technikákat. Sokan úgy vélik, hogy az önvédelem nem más, mint egy jól irányzott ütés vagy rúgás. Pedig az igazi önvédelem arról szól, hogy mindent elkövetsz, hogy elkerüld a harcot azzal, aki fenyeget vagy megtámad! Az önvédelmi bemutatón tapasztaltak megtaníthatják neked, hogy különböző szituációkban mit érdemes tenned. Speciális önvédelmi fogásokat tanulhatsz. Például, hogy hogyan szabadítsd ki magadat a támadó szorításából vagy meg lehet tanulni azt is, hogy hogyan lepd meg a támadódat.

20.A magyar gasztronómia jegyében igazi bográcsossal várjuk az éhes látogatókat

Mi már délután az éjszakára készülünk, így a megnyitó utáni pillanatokban már meg is ízlelhetik a szabadon főtt bográcsos ételeinket. ?Egy nép étkezési kultúrája, szokásai, konyhájának fejlődése az adott nép történelmével szorosan összefügg.? (Tusor András) Emellett a magyar gasztronómia története jó példa arra, hogy nem szabad túlbecsülni a modern sütési-főzési eljárásokat, valamint arra is, hogy a régi ételeket sem szabad lebecsülni, mivel az egészséges táplálkozás elemeit mindkettőben megtalálhatjuk.

21.Hon / védelem – honvédelmi és fegyver bemutató    

A Magyar honvédség 32. Nemzeti Díszegység katonái fegyverbemutatót tartanak rendezvényünkön. A Honvéd Díszzászlóalj feladatai közé tartozik, hogy különböz rendezvényeken, ahol értékként fogalmazódik meg a hon védelme, ezzel kapcsolatos bemutatókat tart. Bízunk benne, hogy nagy érdeklődésben lesz részük, a hont védő katonáiknak.

22.Sajtból van a hold.. avagy hogyan készítsünk sajtot

Mekkentő gazdaság és kézműves sajtok kapcsolódik az egészséges életmód tematikánkhoz, és kiváló termékeikkel ismét ellátogatnak hozzánk. Ám most nem csak vásárt tartanak, de ki is lehet próbálni a sajtkészítést folyamatát! Ami kapható lesz a rendezvényünkön: Friss gomolya sajtok, natúr ízben és változatos fűszerezéssel készítve; érlelt, félkemény sajtok; krém- és lágysajtok; ordakészítmények, joghurtok; penészes sajtok; füstölt sajtok; olajban pácolt sajtok; lekvárok; savókaramella; kecsketejes natúrszappanok

23.Buli-büfé a legjobb hely, ahol ehetsz, ihatsz, beszélgethetsz?

Iskolánk méltán híres a büféjéről, Cini csoda kreálmányaitól. Nála lehet, kapni mindent miről még azt sem tudod, hogy szereted. Kóstolhatsz saját készítésű joghurtot gyümölcsökkel, frissen készített salátatálat, amiből szeretnéd, forró teakülönlegességeket, rántott húsos szendvicset, duci hamburgert és még gofrit is! Ha eljössz látogatóként te is ízelítőt kaphatsz a termékeikből mini változatban, hisz a kedvedért kinyit este is!

Támogatóink 2019-ben